torsdag 30. september 2010

Fredagspizzaen på forskudd


Fredagspizza er en deilig tradisjon spør du meg. Jeg liker både den norske langpanneversjonen med tjukk bunn og italiensk med sprø tynn bunn. Da lager jeg deig med ganske lite gjær, kjevler den tynt, setter steikeovnen på max og steiker pizzaen på nederste rille i 10-12 minutter.Jeg har noen bakebrett spesielt til det, med små hull som slipper varmlufta inn og gir enda sprøere bunn, men det går greit med vanlig bakeplate også. Pizzadeig er jeg helt sikker på at du har oppskrift på allerede så det tar jeg ikke med, men jeg tenkte å blogge litt om min favoritttoppinger idag. Jeg gir med vilje ingen mengdeangivelser, det avhenger jo litt av størrelsen på pizzaen og hvor mye fyll du liker. Men husk at du trenger mindre topping når bunnen er tynn. Tomatsaus og reven ost må med på alle variantene

SPINAT OG FETAOST
Fres fersk spinat i litt olje sammen med finhakket hvitløk, smak til med salt og pepper. Ha på pizzaen sammen med fetaost skåret i tynne skiver.

GORGONZOLA OG LØK
Topp pizzaen med Gorgonzola (eller annen blåmuggost) i skiver sammen med masse løk skåret i tynne ringer

PØLSE OG ANANAS
Legg tynne skiver av pepperoni- eller chorizopølse (helst sånn som du skjærer i skiver sjøl) sammen med fersk ananas skåret i biter.

SKINKE OG SOPP
Del feks portobellosopp i tykke skiver og fres de raskt i smør. Legg på pizzaen før den går i ovnen, når den er ferdig, topper du med spekeskinke i tynne skiver

Jeg pleier å lage flere små pizzaer når jeg lager den italienske varianten, så da er det jo fullt mulig og ganske lite ekstraarbeid forbundet med å teste flere varianter samtidig

onsdag 29. september 2010

Suppe med purre og kikerter

Dette er en oppskrift fra Jamie Oliver som jeg pleier å ta fram utpå høsten, når purren er billig og god. Kikertene gjør at den metter godt og purren smaker bare deilig! Den tar litt tid å lage, men mesteparten av tida kan du bare slappe av og se på at gryta koker.

SUPPE MED PURRE OG KIKERTER

350 g tørkede kikerter
1 potet, skrellet
2-3 purre, vasket og delt i biter på ca 1 cm
 2 hvitløksfedd, i tynne skiver
1 ss olivenolje
1 ss smør
9 dl hønse- eller grønnsaksbuljong
salt og pepper
ev parmesan til servering

Legg kikertene til bløyt i vann over natta.
Bytt vann på kikertene og kok sammen med poteten i ca 1 time, la de renne av seg i et dørslag
Varm olje og smør i en kjele, ha opp i purre, hvitløk og litt salt, stek forsiktig til purren er myk, ca 10 min, ikke la den bli brun
Tilsett kikerter og potet, mos poteten litt med en sleiv, hell over buljong og småkok i 15 min.
Du kan velge om du vil purere  suppa eller la kikertene være hele, jeg gjør som Jamie og purerer noe og lar noen erter være hele. Er du ivrig med stavmikseren, må du kanskje spe med litt mer buljong for å unngå at suppa blir for tjukk.
Server med litt høvla parmesan og godt brød



mandag 27. september 2010

Restedessert


I helga var jeg lysten på dessert og spekulerte lenge på hva jeg skulle lage, inntil jeg innså at svaret lå rett foran meg på kjøkkenbenken i form av en halv loff i fra dagen før som nå var blitt tørr og trist. Brødpudding var tydeligvis svaret. Har aldri laget det før, så jeg måtte leite litt rundt etter oppskrifter, men endte til slutt opp med et slags sammensurium av flere. Resultatet ble bra, jeg ble nesten litt andektig over at en gammel loff kunne pusses opp til noe såpass godt. Siden man bruker opp noe som kanskje ellers ville blitt kasta, kan man jo spise dessert med god samvittighet også;)
Siden rosinene er rommarinerte, er dette en ganske voksen dessert. Vi hadde litt pisket krem til, men vaniljesaus eller litt is hadde nok også passa godt. Det er en ganske stor oppskrift, etter at vi to hadde spist dessert i to dager, hadde vi bare fortært ca halvparten, resten havna i fryseren.


BRØDPUDDING MED ROMROSINER

100 g rosiner
0,75 dl rom
250 g lyst brød, gjerne tørt, delt i terninger
125 g sukker
100 g smør, smeltet
6 egg
5 dl melk
1 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
0,5 sitronsaft
1 ts kanel
1 eple, skrellet og i små biter

Mariner rosinene i rom over natta, eller så lenge du har tid til
Legg brødterninger, romrosiner og eplebiter i en ildfast form
Ha melk og sukker i en kjele, varm opp litt under omrøring slik at sukkeret løser seg opp. Ha oppi resten av ingrediensene og rør godt, pass på at melka ikke er for varm før du har eggene oppi. Hell blandingen over brød og epler
Stekes i vannbad i ovnen på 175 g i 45 minutter til melkeblandingen har stivnet og brødbitene som stikker opp har fått litt farge.

lørdag 25. september 2010

Helgebiffen


I kveld har jeg følelsen av å vasse i høstklisjeer; vind som uler rundt hyttehjørnene, regn, fyr på peisen osv. Det er ganske klart at det eneste som duger på en sånn kveld er et realt kjøttmåltid. Med rødvin.
Jeg liker å spise entrecote hvis jeg første skal ha et biffmåltid. Det er ikke fullt så finslig som indrefilet, men til gjengjeld smaksrikt så det holder. Dessverre blir entrecote ofte servert med kryddersmør på toppen, mer fett føles ofte som det siste jeg trenger som tilbehør når kjøttet allerede er fett fra før og det hele ofte serveres med stekte poteter. Med rødløksmarmeladen unngår du det og får i steden et tilbehør som er en kontrast til alt det fete. Siden vi er på hytta uten oppvaskmaskin, er det praktisk å tilberede alt tilbehøret i en form.
Til to storspiste personer:

ENTRECOTE MED RØDLØKSMARMELADE OG OVNSBAKTE GRØNNSAKER

Rødløksmarmelade
2 store rødløk, i tynne skiver
2 ss smør
0,5 dl rødvinseddik
0,5 dl brunt sukker


350-400 g entrecote i skiver
5-6 poteter, skrellet og delt i skiver
2 hvitløksfedd, grovhakkede
200 g sukkererter
250 g cherrytomater
2 ss smør
1 ss olivenolje
salt og pepper
ev 2 ss balsamicoeddik

Start med rødløksmarmeladen; smelt smøret i en kjele, la løken svette i smøret over lav varme i 10 min, rør ofte så unngår du at løken blir brunet, skru opp varmen litt, tilsett sukker og eddik og la det koke i noen minutter til det hele får marmeladekonsistens. Sett til siden.

Varm opp stekeovnen til 250 g. Ha smør, olje og hvitløk i en stor ildfast form eller langpanne, sett den inn i ovnen i et par minutter til smøret er smeltet og hvitløken dufter litt. Tilsett deretter potetskivene, salt og velt de litt rundt i fettet. Sett inn i ovnen igjen og la stå i 15 min, før du skyver potetene til en ende av formen og legger opp i tomater og sukkererter. Hel ev 2 ss balsamicoeddik over sukkererter og tomater. Sett inn i ovnen igjen og steik i 20 min til.

Varm smør i ei panne og steik kjøttet 2- 3 min på hver side, krydre med salt og pepper. Server sammen med lunken rødløksmarmelade.

Drikketips: australsk shiraz

torsdag 23. september 2010

Rask blomkålcurry


Her kommer oppskriften på indisk blomkålcurry som jeg nevnte i forrige innlegg. Dette er en ganske "tørr" curry uten mye saus og så lenge du unngår å bite i de tørkede chiliene, er den ikke skremmende hot. Curryen fungerer både som tilbehør eller som en selvstendig vegetarrett. Vanligvis lager jeg denne med hele spisskummenfrø, men siden jeg var tom for det, ble det korianderfrø i steden, og det smakte egentlig bedre.

INDISK BLOMKÅLCURRY

1 ts malt tørket koriander
1 ts malt spisskummen
0,25 ts gurkemeie
1/2 ts cayenne
3/4 ts salt
4 ss vann
3 ss matolje
0,5 ts sennepsfrø
0,5 ts hel tørket koriander
2 hele tørkede chili
1 middels stort blomkålhode, i buketter
2,5 cm fersk ingefær, finhakket
100 g tomat, hakket (enten hermetisk eller fersk)

Bland sammen malt koriander, malt spisskummen, gurkemeie, cayennepepper og vann, sett til siden.
Varm olje i en kjele, ha opp i sennepsfrø, hel koriander og chili og rør rundt, i løpet av noen sekunder starter sennepsfrøene og "poppe", da har du opp i blomkål og ingefær og steker den i en par minutter mens du rører rundt. Skru ned varmen og hell i krydderblandingen, kok i 6 minutter før tomatene tilsettes og det hele kokes i ytterligere 6 minutter under lokk.

Oppskriften er fra" Ultimate Curry Bible" av Madhur Jaffrey

tirsdag 21. september 2010

Indisk lammecurry

Lammesesongen er herved åpna!  Søndagsmiddagen i helga bestod av indisk lammecurry med ris og blomkålcurry. Namnam sier jeg bare. Ingen av rettene er avskrekkende hotte, bare med deilig smak av krydder uten tårer og dryppende nese.

Jeg var nyskjerrig på å teste indiske retter i flere år, men ble alltid avskrekka av den lange lista med forskjellige krydder som var nødvendig for å lage bare en rett. Men jeg har oppdaga at da jeg første kom i gang og hadde kjøpt inn en liten grunnbeholdning av krydder (malt og hel tørket koriander, malt og hel spisskummen, gurkemeie), var jeg faktisk rusta for de fleste indiske oppskriftene i kokebøkene mine og at terskelen for å teste ut nye oppskrifter ble betydelig lavere.

Et godt  tips når du skal lage indisk mat, er å finne fram og måle opp alle krydderene du skal bruke, før du fyrer opp kokeplater osv. Siden indiske oppskrifter er hakket mer komplisert enn frasen "smak til med salt og pepper", kan det fort bli mye stress og svidd mat om du skal gjøre det underveis.

En liten advarsel til slutt; å teste indisk matlaging hjemme, fører gjerne til at du blir for blasert til indisk take-away (ihvertfall den som er tilgjengelig i Drammen...). Til gjengjeld kan du avfeie den verdensvant mens du tenker at dette kunne jeg laga bedre sjøl!

Stay tuned for oppskriften på blomkålcurry!


INDISK LAMMECURRY MED SPINAT

550 g benfritt lammekjøtt i biter
4 ts finhakket fersk ingefær
7 fedd hvitløk, finhakket
2 ss malt tørket koriander
olje
1 stor løk, i tynne skiver
0,5 ts gurkemeie
1 ts cayennepepper
1 ts salt
5 ss matyoughurt
250 g spinat, vansket og strimlet

Bland sammen kjøtt, ingefær, hvitløk og koriander, la det trekke i 30 min.
Varm olje i en gryte, stek løken til den har fått litt farge,tilsett kjøttblandingen sammen med salt, gurkemeie og cayenne, stek i et minutts tid før spinat og youghurt tilsettes. La det småkoke under lokk i ca en time til kjøttet er mørt og spinaten helt sammenfallen. Ta av lokket mot slutten av koketida slik at sausen får kokt inn litt.

Oppskriften stammer opprinnelig fra "Ultimate Curry Bible" av Madhur Jaffrey, men er vridd og vrengt litt på av meg.

søndag 19. september 2010

Focaccia med ovnstørkede tomater og mozarella



FOCACCIA MED OVNSBAKTE TOMATER OG MOZARELLA

Deig
700 g hvetemel
20 g salt
2 ss olivenolje
4,5 dl lunkent vann
1 pk gjær

Topping
20-30 cherrytomater
1 ball mozarellaost, i biter
litt frisk rosmarin (eller andre urter)
olivenolje


Halver tomaten, tørk de i ovnen i ca 45 min på 100 gr med varmluft
Bland sammen deigen på vanlig måte, elt vel & lenge!
Hell rikelig med olivenolje i ei langpanne, trykk ut deigen, snu den slik at begge sider blir oljet. Deigen skal nesten svømme litt. Dander toppingen jevnt utover, dekk og hev i en halvtimes tid, eller lenger hvis du har tid.
Stekes i 15 min på 225 gr

lørdag 18. september 2010

Pannekakestabel med spinat

Mannen min er litt i overkant glad i pannekaker, ikke at jeg ikke liker det jeg også, men jeg synes det ofte blir litt for søtt og ligger for tungt i magen. Men denne retten er vi alltid enige om at vi har lyst på. Vegetarisk er den også, tror det var den retten som skulle til for å overbevise mannen min om at vegetarmat faktisk kunne være godt og mettende. Siden jeg synes det er usannsynlig kjedelig å steike pannekaker, er herren i huset gjestekokk denne gangen.



PANNEKAKESTABEL MED SPINATRØRE

Røre

125 g hvetemel
125 g sammalt hvete fin
0,5 ts salt
6 dl melk
1 dl vann
5 egg
3 ss smeltet smør
2 ts gurkemeie

Fyll
1 ss olje
1 pk frossen, hakket spinat
1 pk Snøfrisk naturell
1 pk Cottage Cheese
salt, pepper, reven muskattnøtt

Rør sammen pannekakerøra og stek på vanlig måte. Lag fyllet med å frese spinaten i oljen til den er gjennomvarm, smak til med krydder, bland inn cottage cheese og Snøfrisk.
Lag pannekakestabelen; start med ei pannekake, smør et par ss fyll oppå, fortsett med nok ei pannekake osv til du avslutter med en pannekake på toppen. Skjæres som kakestykker. Serveres med tomatsalat


fredag 17. september 2010

Fredagskosen er i boks!



Fikk plutselig veldig lyst på noe godt til kaffen i helga og svingte sammen disse cookiesene. Og etter å ha smakt, spår jeg at de ikke varer helt til søndagskaffen. Å bake cookies passer meg utmerket, jeg er ingen stor kakebaker eller -pynter, så en deig som bare kan røres sammen og slenges på bakeplata og uansett flyter ut til perfekte små kaker som smaker farlig godt, passer meg utmerket.


COOKIES MED HVIT SJOKOLADE OG MANDLER
nok til ca 15 stykker

125 g mykt smør
85 g sukker
1 egg
1 ts vaniljeekstrakt
100 g hvit sjokolade, grovhakket
50 g mandler/nøtter, grovhakket
175 g mel

pisk smør og sukker til det blir hvitt, pisk inn egg og vaniljeekstrakt.
Tilsett mel, sjokolade og nøtter/mandler, jobb sammen til en deig. Kanskje du trenger litt mer mel for at det ikke skal bli klissete. Form små kaker og trykk de litt utover på bakebrettet, stekes i 12 min på 180 grader. La de kjølne litt før innhugg, så blir de sprø og fine.

tirsdag 14. september 2010

Quarkauflauf

Permisjonen min går mot slutten og i dag hadde jeg siste lunsj med gjengen hjemme hos oss. Helt klart en glimrende anledning for litt kosemat, så jeg fant fram en oppskrift som jeg har lånt fra min tyske svigerinne. Quarkauflauf betyr så mye som kesamgrateng, men jeg synes det tyske navnet er mye morsommere, bare forsøk å si det fort tre ganger etterhverandre!                                                        Kesam er en mager ferskost som kan brukes som erstatning for rømme, fløte osv for å få ned fettinnholdet i maten. I Tyskland brukes kesam mye mer enn her, man spiser det med frukt, müsli osv og man bruker det nærmest som youghurt.                                                      Quarkauflauf likner mye på den franske desserten Clafoutis, ingrediensene er hovedsaklig de sammen ,men franskmennene bruker kremfløte i steden for kesam, slik at retten blir mye mektigere og fetere. Den tyske varianten kompenserer for dette ved å øke kvantumet, her snakker vi langpanne!
Denne gangen har jeg brukt plommer, i følge min svigerinne kan det meste av frukt og bær brukes, feks kirsebær, skogsbær, en blanding av epler og pærer osv. En typisk koserett som passer å servere halvlunkemed masse te og godt selskap, så kan man småspise og skravle i det uendelige.             



                                     
                                                                                                                                                                 QUARKAUFLAUF
1 kg plommer
6 egg
150 g mykt smør
300 g sukker
120 g semulegryn
80 g potetmel
3 bokser kesam
2 ts bakepulver
revet skall av 1 sitron



Del plommene i to og fjern stilk og sten, legg dem i en smurt langpanne eller stor ildfast form.
Skill eggene
Stivpisk eggehvittene
Pisk smør, sukker og eggeplommer, tilsett sitronskall.
Bland inn semule, bakepulver, potetmel og kesam, vend deretter inn de piskede eggehvittene, hel massen over plommene.
Stekes i 75 min på 180 grader, legg over bakepapir mot slutten av steketiden dersom gratenget blir mørkt på toppen.

onsdag 8. september 2010

Banan-valnøttbrød

Å kaste mat er en uting, derfor er det så fint at det finnes kaker som denne! Når bananene har blitt så overmodne at de ikke er festlige å spise lenger, er de perfekte til denne kaka. At man får brukt opp en valnøttrest før den harskner, er bare et lite bonus. Har du massevis av svarte bananer, er det bare å pøse på, kaka smaker bedre jo mer banan det er i den.

Kaka passer utmerket til å fryse også, jeg pleier å dele den i skiver før jeg fryser den ned, så kan man ta opp en passende porsjon når man er litt fysen.

BANAN-VALNØTTBRØD

125 g mykt smør
150 g sukker
3 modne bananer, moset med gaffel
2 egg
0,5 ts vaniljeekstrakt
50 g hakkede valnøtter
250 g hvetemel
2 ts bakepulver

Pisk smør og sukker til det er hvitt, bland inn egg og rør inn de øvrige ingrediensene. Hell røra over i en avlang form, stekes i 1 time på 180 gr.

tirsdag 7. september 2010

En treretters bursdagsmiddag

Herren i huset har bursdag og jeg syntes han fortjente å bli gjort litt stas på , så i helga ble han invitert på treretters middag hjemme hos oss. Bursdagsbarnet ønsket seg kamskjell og kalv, gode og velutprøvde oppskrifter det er  lenge siden sist jeg har lagd. Det er så lenge siden sist jeg har laget treretters middag hjemme, at jeg tok meg selv i å glede meg flere dager i forveien. Det er vel et sikkert tegn på at man er matnerd?
Det er greit å ha logistikken på stell når man har flere retter på gang, så blir ikke ventetiden så lang. Desserten laga jeg tidligere på dagen, ca en time før vi skulle spise, forberedte jeg saus og spinat til kamskjellforretten, så flatbanket og fylte jeg kjøttet og laget tilbehøret til kjøttet før kamskjellene ble stekt og gratinert og vi kunne starte middagen. De små kunstpausen mellom rettene, var det null problem å fylle med litt vindrikking. Valgte en tørr Riesling til forretten ,det passa veldig bra og kan anbefales. Begge oppskriftene er til to personer


GRATINERTE KAMSKJELL MED HVITLØKSSTEKT SPINAT

6 kamskjell
100 g fersk spinat
1 hvitløksfedd, presset

1 sjalottløk, finhakket
1 ss smør
0,5 dl hvitvin
2 dl fisk- eller skalldyrskraft
1 dl fløte
1 eggeplomme
salt og pepper

Vask spinaten (få ting er så ekle som å kjenne sanda knase mellom jekslene når man spiser spinat!), fres den sammen med hvitløksfeddet i litt olje, smak til med salt og pepper
Lag saus: fres sjalottløk i smør, tilsett hvitvin og kok inn, deretter kraft og kok inn, til slutt fløte og kok inn. Skru av varmen, rør inn eggeplommen og varm forsiktig opp til sausen tykner, smak til med salt og pepper.
Lynstek kamskjellene i varm panne. Legg deretter spinat i  to porsjonsgratineringsformer (eller rett i kamskjell-skjellet), hell over saus og legg kamskjellene på toppen, gratiner 5- 10 min i ovnen på 200 grader, helst med grillelement.

Oppskriften er fra boka "Med skjell på gaffelen"

KALV ALA ANDREAS VIESTAD

350 g kalvekjøtt, helst i tynne skiver
100 g parmesan, høvlet
noen salvieblader
saften av en sitron
2 ss smør
1 hvitløksfedd
salt og pepper
tannpirkere

Start med å flatbanke kjøttet til det er ca 0,5 cm i tykkelse. Det er lurt å legge plastfolie over kjøttet før man denger i vei, så slipper man å vaske kjøkkenet etterpå;). Legg parmesan og salvieblader på en halvdel av kjøttet, brett den ene halvdelen over og fest med tannpirkere. Varm smør sammen med hvitløk i ei steikepanne, stek kjøttet 2- 3 min på hver side, hell over sitronsaft mot slutten av steketiden. Krydre og server med tomatsalat og hjemmelaget potetmos.

Oppskriften er fra "Det beste jeg vet"

Og så lurer kanskje noen av dere på hvor det blir av desserten.... vel.... Jeg testa ut en ny og innbydende oppskrift på hvit sjokolademousse. Og må innrømme at den rett og slett var ganske skuffende! Og dermed bedømt til å være blogguverdig. Om det er noen der ute som har en dugelig og velutprøvd oppskrift på hvit sjokolademousse, må de gjerne gi meg et hint.....

torsdag 2. september 2010

Risotto del 2 (i en nesten uendelig rekke..)


Ukas risottomiddag er unnagjort og denne gangen ble det med tomater og kikerter. Synes også at det er på tide at junior venner seg til risotto, så jeg laga ei egen gryte til han også. Al dente er tydeligvis et begrep vi må jobbe litt mer med..... Men vi andre var storveis fornøyd med maten.
RISOTTO MED TOMATER OG KIKERTER

50 g smør
1 ss olivenolje
8 sjalottløk, hakket
2 hvitløksbåter, hakkede
275 g risottoris
1 dl hvitvin
9 dl kokende hønse- eller grønnsaksbuljong
5 tomater
100 g kokte/hermetiske kikerter
en håndfull finhakket persille
100 revet parmesan
salt og pepper

Fres sjalottløk og hvitløk i olje og smør til de er myke, ha i risen og stek den i 1-2 min mens du rører hele tiden, skru ned varmen litt og tilsett hvitvin, når vinen har kok inn, tilsett den kokende buljongen og la det småkoke uten lokk i 18 min. I mens gryta koker; halver tomatene, fjern kjernene og hakk resten av tomatene i terninger. Rør inn tomater, kikerter, parmesan og persille i gryta og smak til med salt og pepper
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...