fredag 29. oktober 2010

Restemat

Vi reiser snart på ferie og denne uka har vi gått inn for å tømme kjøleskapet. Det er jo en uting å kaste mat, men samtidig er jeg jo såpass glad i god mat at jeg ikke spiser hva som helst bare for å unngå å kaste ting. Det beste er jo om man klarer å kombinere restebruk med god smak. Så idag er det ingen fancy oppskrifter i innlegget mitt, bare noen gode tips for fornuftig ressurssbruk.
Det beste er selvfølgelig å unngå rester i utgangspunktet. Vi planlegger middagene, skriver nøyaktig handleliste og handler 1-2 ganger i uka. I tillegg er det ganske lett å beregne hvor mye vi to voksne spiser, så det er sjelden vi har mye igjen etter middagen. Men jo flere familiemedlemmer eller gjester, jo mer rester.


Her er tips på noen retter jeg gjerne lager når jeg har litt ymse å bruke opp:

Pastasalat
Mannen min hadde feilberegnet totalt på spagettimengden til middag i går. Det ble til en pastasalat sammen med baconrester og en mozarellabit, løk, cherrytomater og avocado. Siden jeg hadde lyst på kremet pastasalat, rørte jeg sammen en rest av creme fraiche, majones, litt melk for å få tynnere konsistens, søt sennep og gressløk. Rester av rømme, kefir, Philadelphiaost osv kan også fint brukes til det.

Stekt ris
Den ultimate resteretten etter min mening! Her kan du få brukt opp nær sagt hva som helst av kjøtt og fisk. Varm olje i en wok(eller stor stekepanne), fres grønnsaker, ev med hvitløk eller ingefær, tilsett ris og stek den også ,ha opp i rester av kjøtt/fisk/skalldyr og la det varme seg et par minutter. krydre med soyasaus og fiskesaus, ev søt chilisaus hvis du har lyst på det. Du kan også knekke over et egg eller to og la det steke sammen med risen.

Omelett
Trenger kanskje ingen videre introduksjon? Du kan få brukt opp egg, melk, osterester, poteter, kjøttpålegg osv.


Til slutt et par tips for å bruke opp matvarer som kan bli liggende

Poteter
Har du mye poteter kan du lage potetsalat. Har du bare en eller to til overs, kan du bruke dem som en ingrediense i en vanlig, grønn salat dagen etter. Eller til omelett.

Brød
Har du mye brød, kan du lage brødpudding.  Har du for lite til det, kan du kjøre brødet til smuler i kjøkkenmaskinen og fryse dem ned i en pose så har du brødsmuler klar til neste gang du skal lage feks kjøttboller eller torsk med sprøtt lokk

Urter
Friske urter kan hakkes, pakkes i plast og puttes i fryseren til senere bruk. Jeg har testa dette med gressløk, salvie, rosmarin, dill, persille osv. De smaker ikke like godt som friske etter å ha vært innom fryseren, men er et godt alternativ feks når butikken ikke har det du trenger akkurat der og da.

Vinrester
Om det står en slant igjen i bunnen av flaska mot slutten av kvelden, kan den fryses, så slipper du å åpne ei hel flaske neste gang du feks skal lage risotto

Bananer
Bak ei kake da vel!

Det var de tipsene jeg kunne komme på i farta, kanskje du har noen gode restetips også?

mandag 25. oktober 2010

Frokostmuffins


For en stund siden prata jeg med et par venninner om det britiske tradisjonen med å spise muffins til frokost. Vi var litt usikre på hvor godt det egentlig kunne være og konklusjonen ble vel at det rett og slett måtte testes. Konseptet er muffins som er mindre kake og mer frokostblanding om du skjønner hva jeg mener.

Jeg har juksa littegranne siden jeg sjelden er motivert for eksperimentell baking før frokost, det går fint an å putte dem i fryseren og varme de opp til frokost en gang man har lyst på noe godt. Eller ta de med som matpakkelunsj senere på dagen.



FROKOSTMUFFINS  9-10 stykker

175 g sammalt hvete finmalt
2 ts bakepulver
5 ss hvetekim
2 ss linfrø
3 ss matolje
3 ss solsikkefrø eller ristede gresskarkjerner
75 g brunt sukker
revet skall av en appelsin
75 g tørkede tranebær
2 egg
2,5 dl youghurt
havregryn

Rør alt sammen unntatt havregryn så det såvidt er blanda, ha røra over i muffinsformer, strø over litt havregryn som dekorasjon og stek på 190 gr i 25 minutter.

fredag 22. oktober 2010

Parmesanpanert kylling


Jeg var på en fest for et par måneder siden hvor det ble servert antipasti. En av rettene var kylling piccata; kylling panert med parmesan, servert med krydret tomatsaus. Det var rett og slett farlig godt og jeg har hatt planer om å lage noe liknende siden. Parmesanen gir kyllingkjøttet smak og paneringen gjør at kyllingen ikke blir så tørr som den ofte kan bli hvis man pannesteiker den . Tilbehøret i dag var salat med tomat og avocado samt ovnsstekte poteter. Oppskriften er til to personer.

PARMESANPANERT KYLLING

2 kyllingbryst
1 egg
50 g reven parmesan
en klype chilipulver
1-2 ss smør eller olje

Bank ut kyllingbrystene til de er ca 0,5 cm tykke (eller del de i to på langs). Visp sammen egget, hell over det og den revne parmesanen iblandet chili på hver sin flate tallerken. Dypp kyllingfiletene først i egg, så i parmesan så de er dekket av ost. Varm smør/olje i ei steikepanne og steik kjøttet til det er lyst brunt på hver side. Dette går ganske kjapt, ca 1-2 min på hver side, så følg med, steiker du for lenge, blir kjøttet tørt.






SALAT MED AVOCADO OG TOMAT

1 moden avocado, skrelt og delt i skiver
15 cherrytomater delt i to
0,5 løk, i tynne skiver
en neve basilikumblader, strimlet
1 ts balsamicoeddik
1 ss olivenolje
salt og pepper

Ha grønnsakene i en salatbolle. Visp sammen eddik, olje, salt og pepper til en vingrette og hell over salaten.



onsdag 20. oktober 2010

Enkel tomatsuppe


Avogtil må middagslaginga gå kjapt. Ingen grunn til å ty til suppeposer og ferdigmat for det. Tomatsuppe feks, jeg lurer litt på hvorfor alle lager det av pose;  det tar ikke spesielt mye lengre tid å lage den selv og ingrediensene er ting som man vanligvis har stående i skapet. Dette er oppskriften på ei ganske standard suppe, om du har lyst til å teste ut tomatsuppe med kryddersmak, kan du ta en titt på denne oppskrifta.

Om du ønsker ei mer mettende suppe, kan du legge til tilbehør som makaroni, hardkokt egg, kjøttboller osv. Som du ser, hadde vi bokstavpasta i går, litt barnslig moro må vi jo unne oss;)
Anse grønnsakene i oppskrifta som veiledende, både type og mengde. Tomatsuppe er en fin anledning til å få brukt opp litt av det som ligger i kjøleskapet; jeg har lagd suppe med stangselleri, sellerirot og squash, det er bare å putte det oppi, tomatsmaken vil uansett være dominerende. Bruker du mye grønnsaker, kan det tenkes at du må ha i litt mer buljong for å få rett konsistens.

ENKEL TOMATSUPPE

2-3 ss olje
1 purre
2 gulrøtter
1 liten løk
20 g bacon i biter
2 ss tomatpure
400 g hermetiske tomater, hakkede (eller tilsvarende ferske)
1 l grønnsaks- eller hønsebuljong
salt og pepper

Skrell og hakk grønnsakene, fres dem i oljen sammen med tomatpuree og bacon i noen minutter. Hell over tomater og buljong og la det koke 10-15 min til grønnsakene er møre. Purer suppa med blender eller stavmikser og smak til med krydder.

mandag 18. oktober 2010

Søndagsmiddag med høy husmorfaktor


Det er to ting som virkelig kan få meg til å føle meg som en ekte husmor; koke suppe fra bunnen av og å håndtere helt fjærkre. Her kombineres de to. Nå er det endelig mulig å få tak i høns i butikkene igjen, selv om EU tidligere har klassifisert dem som risikoavfall og de kommer i en pose merket med en streng advarsel om å oppbevare dem utilgjengelig for rev. Siden det er lite rev på kjøkkenet mitt, tar jeg sjansen!
Dette er perfekt søndagsmat, lite jobb, men trenger noen timer i gryta for å koke ferdig. Når jeg første er i gang med å koke høne, koker jeg gjerne to stykker med en gang, så har vi hønsefrikasse til søndagsmiddag og ferdig hønsesuppe til en litt travlere mandag.  Jeg synes det er greit å skumme av litt (men ikke alt!) fett fra kraften, som kan brukes til fresing av grønnsakene i frikassen og til suppebollene, men du kan gjerne bruke smør til dette i steden.


TIL KOKING AV HØNS
2 høns
Vann som dekker fuglene (2,5 - 3 dl)
1 løk i store båter
2 gulrøtter, skrelt og delt i store båter
2 laurbærblader
1 ss hvite pepperkorn
ev sellerirot, stangselleri eller persille hvis du har

Skyll og tørk fuglene, legg dem i en stor kjele og hell over vann. Ha i de andre ngrediensene og la det hele småkoke i ca 3 timer. Ta ut hønene og la de og krafta kjøle seg ned litt. Skum eventuelt av noe av fettet.
Rens kjøttet av hønene og del det i biter med hendene


HØNSEFRIKASSE

2-3 ss hønsefett (eller smør)
3 gulrøtter, skrelt og delt i skiver
1,5 dl frosne erter
2,5 ss hvetemel
5 dl hønsekraft
kjøttet av ei høne
1 dl fløte
saften av en halv sitron
1 eggeplomme
salt og pepper

Varm fettet i en kjele, fres grønnsakene myke, strø over mel og rør rundt, hel over hønsekraft og småkok i ca 5 minutter, sjekk at grønnsakene er passe myke. Tilsett fløte, sitronsaft og kjøtt og kok opp igjen. Ta kjelen av plata og rør inn eggeplomma, frikasseen må ikke koke etter at den er tilsatt. Smak til med salt og pepper.







HØNSESUPPE

kjøttet av ei høne
resten av hønsekrafta
3 gulrøtter, skrelt og delt i biter
salt og pepper

SUPPEBOLLER
60 g hønsefett (eller smør)
2 egg
200 g mel
4-5 ss hønsekraft
et par klyper salt
ev litt reven muskatt

Rør sammen deigen til suppebollene. Kok opp hønsekrafta, form små boller av deigen og slipp de opp i suppa, la det trekke ca 20 min, tilsett gulrøttene underveis så de får kokt seg møre, ha i hønsekjøttet og la det varme seg i suppa.smak til med salt

onsdag 13. oktober 2010

Ovnsbakt torsk med sprøtt lokk


Her kommer oppskrift på en deilig og lettlaga fiskemiddag. Siden jeg synes fisk trukket i vann blir smaksløst og kjedelig, passer det meg ypperlig å bake den ovnen isteden, dessuten lager den seg jo nesten selv der den står. Og så lukter det så fantastisk av hvitløk mens den står i ovnen, lukten av hvitløk er noe av det mest appetittvekkende jeg vet om! Server kokte poteter og gulrøtter til, ev kan du skeie ut med hjemmelaget potetmos.

OVNSBAKT TORSK MED SPRØTT LOKK
2 personer

350-400 g torskefilet
80 g brødsmuler, gjerne tørt, fint brød
1 hvitløksfedd
15 g persille
revent skall av en sitron
3 ss olivenolje
litt salt og pepper

Legg torskefiletene i en ildfast form. Kjør de andre ingrediensene sammen i en blender/kjøkkenmaskin. Legg brødblandingen over fisken og bak i steikeovnen på 220 gr i 15-20 min. Steketiden avhenger av tykkelsen på torskefileten, så følg med så den ikke blir stekt for lenge og blir tørr.




tirsdag 12. oktober 2010

Sjokoladekrem med smak av citrus og chili



Å teste ut forskjellige varianter av oppskrift på sjokoladekrem, viste seg å være en ganske grei oppgave;) Denne kremen er kjapp å lage, skal forberedes noen timer før den spises, og burde kunne tilfredsstille de fleste sjokomane der ute. Den bør spises kjøleskapskald, blir den romtemperert, blir den også litt mer flytende i konsistensen. Oppskriften er til to og blir nærmest å regne som konfekt, så porsjonene er ikke så store.


SJOKOLADEKREM MED CITRUS OG CHILI

50 g mørk sjokolade i biter
0,75 dl kremfløte
1 ss sukker
0,5- 1 kryddermål chilipulver
1 ss cointreaulikør
10 g mykt usaltet smør
1 eggeplomme

Varm opp fløte og sukker, ha i sjokoladen og visp til den har smeltet. Smak til med chili, ta i litt av gangen, så kan du smake deg fram til styrken du liker. Ha opp i Cointreau.
Pisk sammen eggeplomme og smør, kjekt å bruke stavmikser siden mengden er så liten. Vend det inn i sjokoladeblandingen og hell det hele over i små glass eller kaffekopper. Sett dem i kjøleskapet i noen timer så kremen avkjøles og stivner.


søndag 10. oktober 2010

Rogan josh - rød indisk lammecurry


Ok, så innrømmer jeg at indisk mat ikke er så fotogent, men til gjengjeld er det himla godt! Har fått dilla på lammegryter nå og i helga testa jeg ut en indisk klassiker. Det var vellykka, jeg bakte også naanbrød sjøl for første gang, i tillegg serverte jeg grønne bønner og hjemmelaget mangochutney.
Denne curryen er ikke vanskelig å lage, men krever litt koketid. Som jeg har nevnt tidligere, lønner det seg å måle opp krydderet før du starter med resten. Jeg syntes gryta ble litt feit, så jeg skummet av et par-tre spiseskjeer med fett fra toppen før servering, det kommer sikkert litt an på hvor mye fett det er på kjøttet. Porsjonen passer til ca 4 personer, litt avhengig av hvor mye tilbehør du lager. Og det er ikke meningen at du skal spise de hele krydderbitene!


ROGAN JOSH

5 cm fersk ingefær, skrellet og grovhakket
8 fedd hvitløk, grovhakket
4 ss vann
10 ss matolje
900 g lammekjøtt (jeg brukte lammesteik i skiver) delt i biter
10 kardemommekapsler
10 pepperkorn
2 laubærblad
6 nellikspiker
2,5 cm kanelstang
200 g løk, finhakket
1 ts tørket malt koriander
2 ts malt spisskummen
4 ts paprika
0,5 - 1 ts cayennepepper
1,5 ts salt
6 ss matyoughurt
300 ml vann

Kjør hvitløk, ingefær og 4 ss vann til en glatt pure med blender eller stavmikser.
Varm olje i en gryte og brun lammekjøttet i passende porsjoner, legg kjøttet til siden.
Ha kardemomme, laubærblad, pepfres noen sekunder. perkorn og kanel opp i den samme varme oljen og fres noen sekunder. Tilsett løk og rørestek i 5 min, tilsett hvitløk-ingefærpasten og stek i 30 sekunder.
Ha i resten av krydderet og rør rundt, tilsett deretter kjøttet og stek i noen sekunder før youghurten røres inn. Tilsett 300 ml vann og legg over lokk, la det hele koke i en times tid til kjøttet er mørt. Ta av lokket mot slutten av koketida og la sausen koke inn.

Grønne bønner fra Gujarat


Dette er en kjapp og grei grønnsaksrett som passer som tilbehør til indiske kjøtt- og fiskeretter. Den er ikke spesielt hot og lar bønnesmaken komme godt fram. Porsjonen passer til 4 stykker som siderett

GRØNNE BØNNER FRA GUJARAT

450 g grønne bønner
 4 ss olje
1 ss sennepsfrø
4 fedd hvitløk, finhakket
0,5 - 1 tørket chili, støtt i morter (eller tilsvarende mengde tørkede chiliflak)
1 ts salt
0,5 ts sukker

Kok opp vann, ha i bønnene og kok i 3-4 min. Hell over i et dørslag, kjøl ned bønnene med kaldt vann og la de renne godt av seg.
Varm oljen i en kjele, ha opp i sennepsfrø. I løpet av noen sekunder begynner de å poppe, da har du oppi hvitløk og røresteker ca 1 minutt, rør deretter inn chili, så bønner, og sukker. Skru ned varmen, la det hele putre 4-5 minutter.

Naanbrød

Naanbrødet er det jeg ser mest fram til når jeg er ute og spiser indisk mat. Lite kan måle seg med en helt nystekt naan som er så varm ennå at du brenner fingrene på det. Samtidig har jeg innsett at det er en av de tingene man aldri kan klare å lage like godt hjemme, men mindre man installerer sin egen tandooriovn da. Nå er jeg selverklært matnerd, men det ville vært litt i overkant selv for meg.
Etter å ha testa ut denne oppskriften, var jeg ganske fornøyd, tror at det er vanskelig å komme nærmere et autentisk resultat med en helt vanlig norsk steikeovn. Og de smaker uansett utrolig mye bedre enn de du kjøper ferdig plastpakka i butikken.
Stikkordet her er å ha varm nok steikeovn, min ovn har både varmluft og grill, jeg brukte begge da jeg stekte naan. Steiketida vil nok variere litt utifra hva slags ovn du har. Timing er også et stikkord, jeg fant ut at det var veldig greit å være to om dette, en som holdt den varme steikeplata ut av ovnen, og en som tok av de stekte brødene og la på nye. Og du må følge nøye med så de ikke brenner seg, så ikke tro at du kan koke curry samtidig som du steiker naan.  Jeg kjente meg ganske heit i toppen også etter å ha stått oppi en så varm steikeovn, så dette er kanskje retten du lager hvis du skal ha middagsselskap, er nystyla og skal ta deg ut for gjestene;)



NAANBRØD 6 stykker

150 ml fingervarm melk
2 ts sukker
2 ts tørrgjær
500 g hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss olje
150 ml youghurt naturell
1 egg, rørt sammen
Litt mel og olje til utbaking

Bland sammen melk, gjær og 1 ts sukker, la det stå 15-20 min til det har begynt å boble
Bland sammen alle ingrediensene til en deig og kna godt og lenge, gjerne i kjøkkenmaskin.
La deigen heve under plastdekke i 1 time
Bak ut, del deigen i 6 emner og form hver av dem til et naanbrød, ha litt olje på begge sider av brødet så det ikke setter seg fast på bakeplata.
Sett steikeovnen til maks (min går til 275 gr) og varm grillen (hvis du har). La ei bakeplate stå i ovnen og varme seg.
Steik to og to brød, legg de på den forvarmede bakeplata og sett inn, ganske langt oppe i ovnen. Følg med så de ikke brenner seg, det kan gå raskt. Jeg stekte brødene i 3 minutter, da hadde de est opp og fått fin farge, men steiketida vil variere fra ovn til ovn.

fredag 8. oktober 2010

Gulrotmuffins


Disse muffinsene ble egentlig testa ut første gangen etter en liten kjøkkentabbe. Jeg skulle lage vanlig gulrotkake og hadde sendt mannen i butikken for å handle inn Philadelphiaost til glasuren. I et sjeldent Grete-Roede-øyeblikk hadde han klart å raske med seg lightvarianten. Om noen der ute skulle lure på om gulrotkakeglasuren er stedet å knipe inn noen kalorier, kan jeg røpe at det ikke funker, kanskje ikke så overraskende? Glasuren ble alt for tyntflytende og stivnet aldri, så mannen måtte på butikken igjen og jeg lagde disse muffinsene for å bruke opp lightglasuren.

GULROTMUFFINS 10-12 stykker

Muffins
2 egg
2 dl sukker
200 g smeltet smør
2 ts kanel
1 ts kardemomme
2 ss sitronsaft
3,5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2-3 gulrøtter, finrevet

Fyll
100 g Philadelphiaos
2 ss melis

Visp egg og sukker til eggedosis, rør inn de øvrige ingrediensene. Miks sammen Philadelphiaost og melis til fyllet. Ha ca 2 ss røre oppi en muffinsform, så litt fyll før du dekker med 1 ss røre på toppen. Stekes ved 200 gr i 20 min.



onsdag 6. oktober 2010

Risotto med ovnsbakt butternut squash og salvie


Jeg har testa ut en del forskjellige oppskrifter med butternut squash i risotto, denne gangen kombinerte jeg flere og ble endelig fornøyd!  Squashen ble ovnsbakt først, det fikk fram sødmen fint og salvie passer bra til.
Tidligere har jeg hatt vanskeligheter med å få tak i butternut squash, jeg har tom tatt med meg frø fra utlandet og gitt til ei venninne med litt grønnere fingre enn meg i håp om å få litt i retur på høsten. Men nå er det ikke noe problem lenger, min lokale innvandrerbutikk har det stadig inne. Gresskar er et godt alternativ om du ikke får tak i butternut squash.

RISOTTO MED BUTTERNUT SQUASH OG SALVIE

1 butternut squash (ca 1 kg)
en neve salvieblader, grovhakket
2 ss olivenolje

50 g smør
1 ss olivenolje
1 løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
275 g risottoris
1 dl hvitvin
9 dl kokende hønse- eller grønnsaksbuljong
100 g reven parmesan

Skrell squashen, del den i to og fjern kjernene i midten, del i terninger. Ha terningene i en ildfast form sammen med olivenolje og salvieblader, bakes i ovnen på 220 gr (helst varmluft) i 30 min, vend dem et par ganger.
Varm smør og olje i en gryte, fres løk og hvitløk til de er myke, skru opp varmen, ha i risen og stek den i 2 min, rør hele tiden så risen ikke blir brun. Skru ned varmen igjen og tilsett vin, når den har kokt inn, tilsettes kokende buljong. La det hele koke uten lokk i 18 minutter, tilsett squash, salvie og parmesan, rør rundt og la det trekke i et par minutter.




mandag 4. oktober 2010

Lammegryte med kanel og granateple


Lammesesongen er kort og det er så mange gode gamle favoritter som skal lages! Helstekt lammelår er jo en klassiker, men hvis jeg får velge, foretrekker jeg egentlig lammekjøtt kokt lenge i en gryterett så det blir mørt og smelter på tunga og all den deilige smaken kommer fram.
Første gangen jeg testa denne oppskriften, var det mest pga granateplet som skal oppi, jeg er nemlig veldig fascinert av granateple! Utseende, kjernene, fargen osv osv. Og smaken, både litt søtt og litt bittert på en gang.  Her blir granatekjernene tilsatt helt til slutt og når du spiser gryta, eksploderer de nærmest i munnen og gjør det hele crunchy ( i mangel av et skikkelig norsk ord..), søtt og bittert, en deilig kontrast til det møre lammekjøttet og kanelsmaken. Mulig det er litt for spesielt interesserte, men jeg anbefaler å prøve! Om du er litt skeptisk, kutt ut granateplet helt eller ha kjernene i en skål ved siden av på bordet, så kan du prøve deg fram om du liker det eller ikke. Sausen smaker nemlig godt uten også.
Denne gangen ble lammegryta servert med ovnsbakte hele Amadinepoteter og gulrøtter samt en dæsj med youghurt krydret med litt sitronsaft, salt og sukker. Det er også fullt mulig å dra det hele i en mer indisk retning, med ris, raita og naan.Jeg brukte en indisk currypaste (Rogan josh), men har også brukt thailandsk rød curry paste tidligere uten at det har gjort en veldig stor forskjell, kanel er uansett den dominerende smaken i sausen, så du kan bruke det du har eller finner i butikken.

LAM MED KANEL OG GRANATEPLE

600-700 g lammelår i skiver (eller annet lammekjøtt med ben)
1 buljongterning
3 dl vann
3 løk i store båter
1 ss hvetemel
2 hele kanelstenger
4 nellikspiker
1 ss tomatpure
1 ts currypaste
1 granateple

Del hver lammeskive i 3- 4 biter, brun lammekjøtt og løkbåter i passe porsjoner og legg over i en kjele, strø over mel, ha deretter i krydder, vann, buljong, currypaste og tomatpure og la det hele småkoke under lokk i ca en time til kjøttet er mørt. Ta av lokket mot slutten av koketiden for å koke inn sausen litt.
Mens gryta koker, renser du granateple, frigjør kjernene fra de hvite hinnene. Kjernene tilsettes i gryta rett før servering. Smak til om gryta trenger litt salt.

Oppskriften er fra "Det beste jeg vet" av Andreas Viestad

lørdag 2. oktober 2010

Bryllupsdag og meksikansk frokost



Vi har seks års bryllupsdag i dag. Vi pleier aldri å ha en ekstravagant markering av dagen, ingen store blomsterbuketter eller gaver her, men derimot lager vi alltid meksikansk frokost og setter av litt ekstra tid på morgenen til å spise sammen i fred og ro. Så i år som i de fem foregående.

Jeg vet ikke helt om jeg kan kalle dette en oppskrift siden de fleste ingrediensene er ferdigfabrikata fra Texmexhylla i butikken, men godt er det ihvertfall. Så får heller eventuelle matsnobber se en annen vei denne gangen.

HUEVOS RANCHEROS

2 egg per pers
2-3 tortillas (hvete eller mais) per pers
salsa
finhakket rå løk
texmexbønner
hot grønn peppersaus, feks Tabasco


Pakk inn tortillaene i aluminiumsfolie og varm dem i stekeovnen
Speil eggene sånn som du liker det best. Jeg foretrekker å gjøre dette langsomt over svak varme siden jeg helst ikke vil ha sprø brune kanter på eggene. Jeg foretrekker også at plommene er hele så de flyter utover og blander seg med salsaen, men her gjør du som sagt som du vil!
Legg en tortilla på tallerken, så speilegg oppå. så litt salsa på eggene, topp med finhakket løk og peppersaus. Server med varme texmexbønner og et par ekstra tortillas ved siden av.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...