tirsdag 30. november 2010

Chutney av tørket frukt


Å koke chutney har blitt en årlig juleforberedelse for meg. Det er så deilig tilbehør til julas oster, skinke osv. Og er en fin, spiselig gave å gi bort til de som har alt. Siden chutneyen smaker best om eddiken får runda seg av et par-tre uker før man spiser den, er det på tide å komme igang nå. Jeg pleier gjerne å teste ut noen nye varianter når jeg første er i gang, men denne varianten med tørket frukt har jeg laget igjen i år siden den var så god! Den tørkede frukten gjør at denne chutneyen er relativt søt, men sursyltinga gjør at den ikke blir FOR søt. Jeg synes den passer godt som tilbehør til både faste, modne oster som feks cheddar, og mykere varianter som brie.
Hel allehånde har jeg fått tak i på innvandrerbutikker, malt allehånde er enklere å finne og går sikkert fint det også, men da må du smake deg fram til hvor mye du trenger.


CHUTNEY AV TØRKET FRUKT
 
350 g svisker
275 g dadler (vekt uten steiner)
275 g tørkede aprikos
450 g løk, hakket
5,5 dl eplecidereddik
2 cm fersk ingefær, skrellet og finhakket
50 g salt
40 g hel allehånde
450 g brunt sukker

Finhakk frukten (ja, det er en kjedelig og klissete oppgave!). Knyt allehåndebærene i et musselinklede slik at det går an å fjerne de mot slutten av koketiden. Ha alle ingredienser i en kjele, kok opp og la det småkoke under lokk i 1-1,5 time til konsistensen er grøtet. Om chutneyen virker for tynn, kan du ta av lokket mot slutten av koketiden,men husk at chutneyen tykner litt når den avkjøles. Fisk ut knyttet med allehånde. Hell opp i steriliserte glass og sett på lokk. La den stå i minst 2-3 uker den spises.

Tips til slutt: en enkel måte å sterilisere glass mens chutneyen koker: sett steikeovnen på 100 gr, legg glassene og lokk på ei steikeplate, sett inn og la stå i minst 45 min, så er de ferdige.

Oppskriften er fra Delia Smiths Christmas

fredag 26. november 2010

Småkaker med tranebær og hvit sjokolade


Tidligere i høst testa jeg ut cookies med hvit sjokolade. Smaksmessig var jeg veldig fornøyd med dem, men utseendemessig var de rett og slett litt fargeløse og jeg tenkte med en gang at tranebær nok måtte ha gjort seg sånn estetisk sett ihvertfall. Her har jeg testa ut ei oppskrift fra kokeboka Ottolenghi som har med nettopp hvit sjokolade og tranebær.Jeg har gjort noen små endringer (mer sjokolade! mer tranebær!). Småkakene blei kjempegode og er spist opp for lengst, tror jeg må bake en porsjon til før jul.

SMÅKAKER MED TRANEBÆR OG HVIT SJOKOLADE (20-25 stk)

100 g mykt smør
110 g brunt sukker
25 g hvitt sukker
1 egg
90 g hvetemel
80 g havregryn
0,5 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts vaniljeekstrakt
100 g hakket hvit sjokolade
100 g tørkede tranebær

Pisk sammen smør, sukker og egg med en håndmikser. Tilsett resten av ingrediensene, rør så det er såvidt blandet. For å forme småkakene, legger du ca en spiseskje røre av gangen på ei steikeplate. Det er ikke viktig at de ser pene ut, de flyter uansett utover under steikinga. Steikes ca 10 min 170 gr. La kakene kjølne litt før du flytter de fra steikeplata (eller begynner å spise)

onsdag 24. november 2010

Når nettene blir lange og kulda setter inn osvosv

Snøen ligger allerede, dagslys har jeg ikke sett på et par uker og sprengkulda er meldt; kort sagt; norsk vinter! Er det rart man trenger litt trøst? Og noe å varme seg på?
Jeg antar at de fleste kan lage irish coffee uten en oppskrift fra meg, så dette er kanskje mer en påminnelse enn noe annet. Men samtidig er det jo utrolig mange dårlige varianter å få rundtomkring, så lag den skikkelig hvis du første skal lage den! Jeg anser den mer som en dessert enn en drink, så denne oppskriften er ganske tynn, men det kan du jo justere etter smak og behag. 


En god irsk kaffe skal likne en veltappet Guiness av utseende!


Irish coffee

5 cl irsk whiskey
1-2 ts sukker
sterk kaffe
kremfløte

Forvarm koppen/glasset med varmt vann. Pisk kremfløten lett, den skal ikke stivpiskes helt til krem! Etter at det varme vannet er helt ut, har du oppi whiskey, sukker og kaffe, rør til sukkeret har løst seg opp. Topp med lettpisket fløte, hell den forsiktig på så fløten og kaffen ikke blander seg. Drikkes uten sugerør, med  fløtebart!

mandag 22. november 2010

Afganske auberginer


Jeg må innrømme at jeg ikke er særlig bevandret i det afganske kjøkken, så jeg kan ikke vurdere hvor autentisk denne retten er, men deilig er den! Dette er en vegetarrett jeg lager fra tid til annen. De tar litt tid å tilberede, men til gjengjeld belønnes du med silkemyke auberginer med krydret kikertstuing toppet med youghurt og sursøt tamarind.
Oppskriften inneholder noen ingredienser som man nok må innom innvandrerbutikk for å få tak i; curryblader kan kuttes ut uten problemer, tamarind må du nok ha ,men det får man etterhvert også tak i på vanlige matbutikker med godt utvalg. Noen ganger er tamarindmassen allerede blandet ut med sukker, sjekk innholdsfortegnelsen på glasset, er sukker allerede tilsatt, trenger du ikke blande inn mer av det.


AUBERGINER
3-4 auberginer
3 l vann
3 ss salt
rikelig med matolje

Du kan velge om du vil skrelle auberginene eller ikke. Del auberginene i tykke (ca 4 cm) skiver, lag saltvann i en stor bolle og legg skivene oppi. Skivene flyter, så legg en tallerken oppå for å holde de under vannflaten. La auberginene ligge i saltvannet i noen timer. Ta de opp og tørk dem. Hell olje i ei steikepanne slik at den står 2-3 cm opp i panna, varm opp oljen og friter auberginene, du må sannsynligvis gjøre det i 3-4 porsjoner. Steik skivene 3-4 min på hver side til de er lysebrune og sprø. Legg dem på kjøkkenpapir for å trekke ut noe av oljen. Dessverre er auberginer notorisk glad i olje og kan suge opp hur mycket som helst. Pass på at oljen er varm nok før du har opp i skivene, da forsegles de raskere og trekker mindre olje.

KIKERTSTUING
2 ss olje
2 hele røde tørkede chili
1 ts brune sennepsfrø
3 hvitløksfedd, hakket
800 g hakkede hermetiske tomater
10 curryblader
400 g kokte eller hermetiske kikerter
0,75 ts salt
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
0,5 ts gurkemeie

Mens auberginene ligger i saltvann, lager du kikertstuingen, den kan varmes opp rett før servering.
Varm opp oljen, ha i chili og sennepsfrø, etter et par sekunder begynner sennepsfrøene å poppe, da skal hvitløket oppi og stekes noen sekunder. Ha så opp i resten av ingrediensene og la det småkoke i 20 minutter under lokk.

YOGHURTSAUS
10 ss naturell/matyoghurt
0,5 ts salt
0,5 ts malt spisskummen

Bland sammen

TAMARINDSAUS
4 ss tamarindmasse
4 ss sukker
0,5 ts salt
0,5 ts malt spisskummen

Bland sammen

Legg opp aubergineskivene på et stort fat, ha litt kikertstuing, så yoghurtsaus og topp med tamarindsaus oppå hver aubergineskive. Server med ris.


Oppskriften er fra "Ultimate curry bible" av Madhur Jaffrey

onsdag 17. november 2010

Laotisk laap


Man skulle kanskje tro at vi hadde blitt lei av asiatisk mat etter et par uker og så fram til kjøttkaker og fiskepudding. Men nei da, vi er fortsatt klare for noe spicy noe vi!
En del har kanskje allerede etter overskriften (Laos, hvor er det liksom?) tenkt at nå kommer oppskriften på en eller annen sær rett som masse rare ingredienser osv. Vel, tro omigjen, dette er en kjapp og lettlaga rett hvor du får tak i de fleste ingrediensene i en matbutikk med godt utvalg. Derimot sliter jeg litt mer med å forklare hva laap er for noe. Det er en vanlig rett i Laos og Nord-Thailand, laget med hakket kjøtt eller fisk som kan være rå eller stekt, blandet med chili, limejuice og fiskesaus. Ofte omtales det som en salat, men det må henvise mer til tilbehøret av rå grønnsaker enn selve retten i seg sjøl. Uansett, godt er det. Denne oppskriften har fra jeg var på kokkekurs i Chiang Mai i Thailand for noen år siden og lages med kylling. Du kan variere styrkegraden utifra hvor mye chili du har i, men det skal brenne litt! Rismel fåes kjøpt på asiatiske matbutikker, men det er mer et jevningsmiddel enn en smakstilsetning, så det går helt greit å utelate det, da får du en litt mer flytende kraft til kjøttet

LAAP MED KYLLING

400 g kyllingkjøttdeig
4 sjalottløk i tynne skiver
1 ts finhakket fersk ingefær
3 ss fiskesaus
2 ss limejuice
0,5-1 ss tørkede chiliflak
1 vårløk i tynne skiver
1 ss hakket frisk mynte
2 ss rismel
Rå grønnsaker (feks gulrot, agurk, selleri, tomater) i store biter

Bland sammen kyllingkjøttdeig, sjalottløk, ingefær,  fiskesaus, limejuice og chili en bolle. Varm litt olje i ei steikepanne og stek blandingen over middels varme. Kjøttet skal ikke brunes og ikke stekes for lenge for å unngå at det blir tørt. Trekk panna av plata og bland inn vårløk, mynte og rismel. Legges opp på fat sammen med grønnsakene, serveres med kok ris


lørdag 13. november 2010

Out of Office II



Mangosalat med bittesmåminiminitørrfisk


Fiskebolle på malaysisk


Betelnøttfrukter


Lurer du på hva dette landskapsbildet har på en matblogg å gjøre? -Det er te alt sammen!


Sushi

Thosai (indisk syrlig pannekake av linsemel) med dalh, kokoschutney og tomatcurry

søndag 7. november 2010

Out of Office: Er der peppern gror!

Som jeg nevnte i forrige innlegg, er vi på ferie, derav lite blogging. Men det betyr ikke at jeg har tatt ferie fra mat, snarere tvert i mot egentlig, siden vi er i Malaysia, jeg har jo allerede avslørt min begeistring for malaysisk mat.  Så den siste uka har jeg hatt gledelige gjensyn med gode gamle favoritter og testa et par nye ting også. Jeg har blitt inspirert til litt asiatisk kokkelering på hjemmefronten også, så se opp for det utover vinteren! Her er et par matferieminner: 

 Stekte potetblader (??) i chilisaus

Wokede kongereker i karamellisert tamarindsaus

Its time for a Tiger!


Limejuice 


Currynudler
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...