mandag 31. januar 2011

Beef Rendang


Rendang er en klassisk gryterett fra det indonesisk-malaysiske kjøkkenet hvor kjøttet kokes lenge med krydder og kokosmelk helt til det er så mørt at det nesten faller fra hverandre og sausen er så kokt inn at den nesten blir karamellisert. Den kan i prinsippet lages med storfekjøtt, kylling, lam osv, personlig foretrekker jeg storfekjøtt. Den smaker nesten enda bedre om den får stå en dag eller to før den spises, så jeg lager som oftes en stor porsjon når jeg første er i gang, så kan jeg fryse ned det vi ikke spiser i passende porsjoner, så har vi middag til travlere dager. Denne gangen dobla jeg porsjonen under. Å koke beef rendang er et typisk søndagsprosjekt for meg, da har man jo gjerne tid til å lage ting som trenger lang koketid, og det er så deilig å nyte krydderlukta som etterhvert brer seg over hele leiligheten.
Jeg har smakt mange varianter opp gjennom årene etter div ferier i Malaysia og har testa ut mange oppskrifter sjøl også, denne varianten synes jeg smaker godt samtidig som den er relativt enkel å lage. Jeg pleier å servere den med kokt ris og sauterte aspargesbønner. Om du ønsker litt mer asiatisk tilsnitt på tilbehøret også, kan du woke grønnsakene kjapt  i litt soyasaus og/eller østerssaus.

BEEF RENDANG

2 rødløk
4 hvitløksfedd
4 røde chili
1 stang sitrongress
5 cm fersk ingefær
1 boks kokosmelk
1 kg grytekjøtt av storfe, delt i terninger
1 kanelstang
1 ts gurkemeie
2 ss tamarindmasse
1 ts sukker
2-3 ss soyasaus

Skrell og grovhakk løk, hvitløk, chili (fjern frøene), ingefær og sitrongress, ha alt sammen i en blender, hell over ca halvparten av kokosmelka og kjør alt sammen til en jevn pure.
Hell pureen i en stor gryte eller wok, ha opp i de øvrige ingrediensene og kok opp. La det småkoke uten lokk i 1.5-2 timer, avogtil lenger, rør innimellom. Koketiden vil variere utifra hva slags kjøtt du bruker. Gryta er ferdig når kjøttet er så mørt at det nesten faller fra hverandre og sausen er nesten kokt inn. Avogtil skjer ikke begge disse tingene samtidig, så du må passe på litt mot slutten, ser sausen tørr ut før kjøttet er mørt, legger på over lokk eller tilsetter litt vann. Smak til, kanskje du trenger litt mer tamarind, sukker eller soya.

torsdag 27. januar 2011

Tones sjokotrifle


Trinn en i denne oppskriften er å mislykkes skikkelig med en kakebakst. Jeg gjorde nemlig det forrige helg. Sjokoladekakebunnen kom ut av ovnen og var rett og slett brent. Så da var det bare å starte ny bakst til selskapet vi skulle ha dagen etter, samtidig som jeg ergra meg over å måtte kaste en hel kakebunn. Jeg endte opp med å skjære bort det brente og å kaste resten i fryseren, etter det har jeg googla litt på restemat for å få noen ideer om hva jeg kunne bruke den til. Jeg lot meg inspirere litt av den erkebritiske desserten trifle, som består av krem, kakebunn og frukt/syltetøy lagt i lag. Sjokoladetemaet lå jo allerede der, så det ga seg litt sjøl. Jeg antar at det meste av kakebunn, kjeks, muffins, julekakerester osv kan brukes i denne desserten. Mengden under var til to personer, men vi var i overkant mette etterpå, så man kan sikkert strekke den til en og annen gjest til.

SJOKOLADETRIFLE

75 g kakebunn
1 porsjon sjokoladekrem, men smaksatt med 2 ss espresso og 1 ss cognac isteden for citrus og chili
1 dl kremfløte med 1 ss sukker, vispet til krem
litt reven sjokolade

Legg kakebunn, sjokoladekrem og krem lagvis i glass rett før du skal servere, pynt med litt reven sjokolade på toppen.

tirsdag 25. januar 2011

Langpannepizza med fire løksorter


Denne pizzaen er litt inspirert av Flammkuchen fra Alsace og tysk Zwiebelkuchen. Den mangler den tradisjonelle tomatsausen, jeg synes en mer kremet saus passer bedre til løk, god ble den i hverfall! Den ble til en dag jeg stod og stirret inn i kjøleskapet og lurte på hva jeg skulle lage til middag,  fortrinnsvis uten at jeg måtte slepe meg til butikken for å handle. Jeg synes det ble en ganske god variant av det tradisjonelle langpannefredagspizzaen. Litt purre hadde også smakt godt i . Og noen baconbiter om du kjenner behovet for kjøtt. Og litt blåmuggost på toppen hadde sikkert også fungert? Men det hadde ikke jeg liggende i kjøleskapet akkurat da....
Om du ønsker flere tips for å variere pizzatoppingen, ta en titt på dette blogginnlegget

LANGPANNEPIZZA MED FIRE LØKSORTER

Deig
1/2 pk gjær
2 dl lunkent vann
1 ss olje
5 dl hvetemel
1 ts salt

Elt sammen deigen på vanlig måte. Heves ca 1 time før den kjevles ut tynt i en langpanne. Mens deigen hever, lager du

Fyll
3 løk i tynne skiver
3 rødløk i tynne skiver
6 vårløk i skiver
3 hvitløksfedd, hakkede
2 ss olje
2 dl creme fraiche
1 ts timian
salt og pepper
ev litt balsamico og brunt sukker
reven osv

Varm olje i en steikepanne, fres alle løksortene sammen over svak varme i minst 10 min til de er myke og sødmen har kommet fram. NB! viktig å ikke bruke for høy varme for å unngå at løken brunes. Mine løk var litt vintertamme i smaken, så jeg piffa de opp med en ss av balsamico og sukker, men det er nok ikke alltid nødvendig, smak deg fram! Krydre med timian, salt og pepper og rør inn creme fraiche. Spre fyllet over den utkjevlede deigen og strø ost over. Stekes 20-25 minutter på 225 grader.

søndag 23. januar 2011

Spansk luksusomelett


Ei langhelg i Barcelona for et par uker siden har resultert i en kraftig overload av spanske godsaker i kjøleskapet. Et luksusproblem mao...
Dette er en luksusversjon av den velkjente tortillaen, med masse chorizo og ost. Jeg har etterhvert lært meg at skal man lage en skikkelig spansk omelett, er det viktig at man tar ut poteter osv fra steikepanna etter at man har stekt de ferdig, og blander de med egg i en egen bolle, ikke bare slår eggestanden over potetene mens de ennå ligger i panna. Jeg har brukt spansk paprikakrydder i denne omeletten, forskjellen til "vanlig" paprikapulver, er at det spanske har røykesmak.

SPANSK LUKSUSOMELETT

3 ss olivenolje
1 rødløk i tynne skiver
1 rød paprika i tynne skiver
2 poteter, skrellet og i tynne skiver
2 hvitløksfedd, hakket
12-15 tynne chorizoskiver, strimlet
5 egg
0,5 ts spansk paprikapulver
150 g revet manchegoost

Varm oljen i ei steikepanne, steik poteter, paprika, løk og hvitløk over middels varme til de er myke, det tar 10-15 minutter. Tilsett chorizostrimlene, stek i 2-3 minutter til. Ha alt sammen over i en bolle, bland sammen med de øvrige ingrediensene og ha det over i den varme steikepanna igjen. Stek på middels varme under lokk til eggene er stivnet, ca 15 min.


fredag 21. januar 2011

Pastasaus med røde linser


Del tre av min lille kvardagstriologi, en kjapp og lettlaget vegetarisk pastasaus. Linsene gjør at den smaker fyldigere og metter mer enn en standard tomatsaus og gjør den til en godt alternativ til den vanlige kjøttsausen.
Linser høres kanskje skummelt ut hvis du aldri har prøvd det og gir kanskje mest assosiasjoner til sær vegetarmat, men er en råvare de fleste ville ha godt av å spise mer av. Linser inneholder masse proteiner, jern, B12 og andre ting vi trenger, og er i tillegg billig og smaker godt. Kan man ønske seg mer? Fordelen med disse røde linsene er at de i motsetning til bønner, ikke må legges i bløyt kvelden før og har relativ kort koketid.


Jeg serverte pastaen med tomatsalat og gode oliven. Om du skulle ha lyst til å teste ut flere linseretter, ta en titt på min oppskrift på malaysisk linserøre med posjerte egg.


PASTASAUS MED RØDE LINSER
1 ss matolje
2 løk, hakket
3 hvitløksfedd, hakket
2 gulerøtter, skrelt og delt i biter
1 boks hermetiske tomater
2 dl grønnsaksbuljong
2 dl røde linser
salt og pepper

Varm oljen i en kjele, ha opp i løk, hvitløk og gulrøtter og la de frese til de er myke, pass på at de ikke brunes. Hell over hermetiske tomater, grønnsaksbuljong og linser, legg på lokk og la det småkoke i 10 minutter. Du kan purere sausen om du vil, eller servere den som den er.



onsdag 19. januar 2011

Fargerik kyllingform


Jeg fortsetter å tipse om gode hverdagsmiddager. Dette er en god gammel schläger i heimen vår, grateng med kylling og grønnsaker, en rett vi stadig vender tilbake til og alltid synes er godt. I går fikk 1-åringen teste den for første gang, det gikk ned på høykant. Jeg pleier å servere ris til, gjerne brun, så blir det litt mer fiber. Om du ønsker en magrere rett, kan du lage en tynn hvit saus i steden for å bruke matfløte. Jeg tok tida da jeg langde den i går, jeg brukte 15 min før gratenget stod i ovnen, så lata jeg meg på sofaen mens den gratinerte seg sjøl, det må vel være akseptabel tidsbruk for en hverdagsmiddag.

FARGERIK KYLLINGFORM

50 g pinjekjerner
2 kyllingfileter
1-2 ss matolje
salt og pepper
400 g brokkoli, delt i buketter ,stilken i skiver
3 tomater,i skiver
2 dl matfløte
1 ts timian
1 dl reven ost

Sett steikeovnen på 225 grader. Start med å riste pinjekjernene raskt i en tørr stekepanne, rør avogtil og ta dem ut av stekepanna når de begynner å bli brune. Hell olje i den varme steikepanna og legg i kyllingfiletene, stek de på begge sider til de er pent brune. I mens kan du forvelle brokkolien; kok opp vann og ha brokkolien oppi, la det koke 1-2 min før du heller av vannet og deretter heller brokkolien opp i en stor ildfast form sammen med tomatskivene. Nå burde kyllingfiletene være ferdige, de må ikke være helt gjennomstekte siden de blir etterstekte i ovnen. Ta de ut av panna, krydre med salt og pepper og skjær de i biter, ha de oppi den ildfaste forma. Dersom du er litt mer opptatt av matestetikk enn meg, kan du legge brokkoli, tomater og kylling i pene striper hver for seg, så får du en stipete kyllingform, men jeg orker som oftest ikke å dille med sånnt, smaken er jo den samme! Hell over matfløte og krydre med timian, strø over ost og ristede pinjekjerner. Gratineres i ovnen i ca 20 min til osten er smeltet og gylden.



søndag 16. januar 2011

Gryte med pølser og bønner



Livet er ikke bare treretters nyttårsmiddager og helstekt and. De fleste dagene er jo helt vanlige dager, hvor vi kommer hjem fra jobb og vrir hodene våre hva i all verden vi skal finne på til middag idag? Som kanskje er litt annerledes enn det vi hadde i forrige uke, ikke alt for dyrt og helst sunt også. Så derfor har jeg planer om å blogge litt om ganske så uspennende kvardagsmat framover. Så nå er dere herved advart!  Så får jeg heller slenge på noen dekadente desserter og litt etnisk kokkelering innimellom.

Pølser er ikke akkurat min favorittmiddag, ok nok så lenge det er snakk om nygrillede, grovmalte, krydrede pølser som fortæres på terrassen en varm sommerdag man uansett ikke har lyst til å stå på kjøkkenet for å lage mat. Men middagspølser i januar?  Da må det bli en gryterett, bare utsiktene til lite oppvask siden alt tilberedes i en kjele, er motiverende nok. Anse mengde og type grønnsaker som veiledende. Pølser, purre, bønner og tomater er obligatorisk, ellers kan du ta det du har. Jeg foretrekker å bruke tørkede bønner, vanne dem ut og koke dem selv, men det gjør du som du selv vil, hermetiske bønner blir godt det også.

GRYTE MED PØLSER OG BØNNER

400-500 g pølse, delt i terninger
2 ss matolje
1 purre, vasket og strimlet
3 gulerøtter i terninger
1 rød paprika i terninger
4 blader savoykål, strimlet
400 g kokte/hermetiske bønner
2 bokser hermetiske tomater
1 ts tørket salvie
salt og pepper

Varm opp olje i en gryte, fres purre og pølser i et par tre minutter, ha deretter oppi resten av grønnsakene og fres de i et par minutter også. Hell deretter opp i resten av ingrediensene, legg på lokk og la det småkoke i 15- 20 minutter. Smak til med salt og pepper


torsdag 6. januar 2011

Fennikelsalat


Denne lettlagede salaten ble til fordi jeg hadde noen rester igjen som måtte brukes opp. Den ble såpass god at jeg kommer til å lage den igjen, også når jeg ikke tilfeldigvis har en fennikel som ligger i kjøleskapet og roper på å bli spist.
Salaten passer både som selvstendig lunsjrett eller som tilbehør til fisk eller kylling. Om du skal ha den som tilbehør, kan du kanskje kutte ut chevren?

SALAT MED FENNIKEL OG APPELSIN

1 fennikel
1 appelsin
Granateplekjerner
50 g chevre
2 ss olivenolje
1 ss eddik
salt

Kutt bunnen og stilkene av fennikelen og skjær den i så tynne skiver som mulig. Skjær skallet og det hvite av appelsinen, fileter (dvs skjær løs hver båt mellom skilleveggene sånn at du sitter igjen med bare fruktkjøtt), del hver båt i skiver. Del chevren i biter og rens granateplekjernene fri. Bland sammen fennikel, appelsin, granateplefrø og chevre. Pisk sammen olje, eddik og bittelitt salt, hell dressingen over, miks og server

mandag 3. januar 2011

Bakt ananas med chilli og vanilje


Ei deilig nyttårshelg er akkurat over. Jula var jo så som så, jeg på jobb og gutta bortreiste, så det blei ikke jula for de store kulinariske utskeielsene. Men da var det jo enda bedre med en rolig nyttårsfeiring. På nyttårsaften putta vi lillegutt i seng til vanlig tid og nøyt en treretters middag bare vi to. Dessverre tok jeg det såpass rolig at jeg ikke fikk tatt bilde av forretten før den var fortært, tror rett og slett jeg blir nødt til å lage den en gang til for å få den med på bloggen, den var farlig god, se opp for kamskjell med appelsinfennikelkompott og gratinert chevre! Desserten var bakt ananas med chili og vanilje, en deilig dessert som er både frisk og krydret, men samtidig såpass deilig at man ikke føler seg helt på slankern heller. Jeg har sett flere varianter av denne, Helstrøm har en lekker en med miniananas, men hvor får man tak i det liksom? Her er min variant

BAKT ANANAS MED CHILI OG VANILJE

Per person trenger du

1-2 tykke skiver fersk ananas
1/4 rød chili
1/2 vaniljestang
1 ss sukker
2 ss Cointreau

Rens ananasen for skall og kjerne, del den i store biter, legg den i porsjonsgratineringsformer. Rens chilien for frø og finhakk. Del vaniljestanga i to og skrap ut frøene, bruk bare frøene (stanga kan du feks ha i et lite glass sukker og la stå en uke eller to, så har du laget ditt eget vaniljesukker). Ha krydder, sukker og likør over ananasen, dekk til med alufolie og bak i steikeovnen på 160 gr i 45 min. Server med is eller krem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...